Subsidies

Veel mogelijkheden voor ondernemers.

Regeling voor ondernemers

Doordat Activum Groen Lease een financiële lease aanbiedt, blijft de ondernemer economisch eigenaar van de objecten. Hierdoor kan de ondernemer alle mogelijke subsidies zoals EIA, KIA en ook ISDE en SDE++ subsidies claimen en behouden.

Activum Groen Lease gaat uit van een bruto investeringsbedrag in zonnepanelen, batterijen/accus’s en ledverlichting; alle fiscale voordelen zijn van u.

Wat houden de subsidies in?

EIA

Volgens de Energie‑investeringsaftrek regeling mogen bezitters van een zonnestroomsysteem en batterijen gebruik maken van de EIA. Voor zonnestroomsystemen geldt dit voor een piekvermogen groter dan 15 kW tot 55 kW (tot 3 x 80 ampere). Er kan eenmalig max 40% van de investering afgetrokken worden van de fiscale winst (dit komt bovenop standaard aftrek). De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Kijk op de energielijst van het RVO.

ISDE (kleinverbruik < 3 x 80A)

Vanaf 2024 niet meer beschikbaar voor zonnepanelen.

SDE++ (grootverbruik >3 x 80A)

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie is bedoeld voor bezitters van een zonnestroomsysteem dat is aangesloten op een grootverbruikersaansluiting (minimaal 3 x 100A) en dat groter is dan 15 kW.

KIA

De Kleinschaligheids-investeringsaftrek regeling stelt dat je tot maximaal 28% van de investering in zonnepanelen extra mag aftrekken van de (over)winst. De hoogte van de aftrek wordt bepaald door eventuele andere investeringen in bedrijfsmiddelen in hetzelfde fiscale jaar.

Aftrekposten

Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag een bedrijf bovenop zijn gebruikelijke afschrijving 40% van de investeringskosten aftrekken van zijn fiscale winst. Daardoor wordt de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting lager. Het financiële voordeel is dus afhankelijk van het soort onderneming: BV structuur of eenmanszaak/VOF. Gemiddeld levert de EIA 11% belastingvoordeel op. Non-profit organisaties en particulieren hebben geen recht op EIA. Lees meer op www.rvo.nl.

Met de MIA kunnen bedrijven bovenop hun gebruikelijke investeringsaftrek tot 36% van de investering in duurzame energieopwekking aftrekken van hun fiscale winst. De VAMIL biedt de mogelijkheid om 75% van het investeringsbedrag op een door de ondernemer gewenst tijdstip af te trekken.

Door sneller afschrijven vermindert een ondernemer de fiscale winst en betaalt daardoor minder belasting in dat jaar, wat een rente- en liquiditeitsvoordeel geeft. De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Meer informatie is te vinden op www.rvo.nl.

Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE++) en ISDE

Grootschalige zonnepanelencentrales (met een vermogen van meer dan 15000 Watt-piek) kunnen Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) subsidie ontvangen. Om te bewerkstelligen dat de goedkoopst op te wekken duurzame energie het meest wordt gestimuleerd, is er een subsidieopzet in fases, waarbij het subsidiebedrag per kWh per fase omhoog gaat. Zie www.rvo.nlOver het algemeen worden zon-PV projecten rendabel met een SDE++ vergoeding in de latere fases. de kans is ook groter dat het budget dan al overtekend is. Ondernemers die graag zonnepanelen willen, zullen deze nauwlettend in de gaten moeten houden en strategisch moeten aanvragen.

Subsidiemogelijkheden verduurzamen bedrijfspand

De overheid zet de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) in om ondernemers te stimuleren te investeren in duurzaamheid, zie deze link.

Als u uw bedrijfspand gaat verduurzamen met de aanschaf van zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp kan dit u een mooie tegemoetkoming opleveren. De exacte hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type apparaat waarin u investeert, maar als het apparaat in aanmerking komt, bedraagt de subsidie vaak enkele duizenden euro’s.

N

100% financiering

N

Vooraf duidelijk

N

All-in one package

N

Looptijden tot 10 jaar

Interesse?

Om een offerte te berekenen & te ontvangen kunt u uw offerte gemakkelijk genereren op de Lease Calculator!